Zelforganiserende teams

Hoe organiseer je een duurzaam zelfredzaam en creatief team?
Lees meer

Zelforganiserende organisaties

Herken je dit?

 

  • Je wilt kijken of zelforganisatie iets is voor jouw team of organisatie.

 

  • Jouw organisatie heeft de verandering naar zelforganisatie ingezet. Het lijkt alsof mensen met hun voeten in beton zijn gegoten: het blijft zoals het is. Of erger: er ontstaat weerstand en het loopt niet heel soepel.

 

  • Je bent leidinggevende en het kost je energie om je rol te vinden of te nemen. Wat wordt er van jou verwacht? Hoe ga je met leiderschap binnen een zelforganiserend team om?

 

  • Je bent onderdeel van een zelforganiserend team. Hoe ga je in de praktijk nou om met beslissen, rollen verdelen en nemen en met de taken die niemand leuk vindt om te doen? Wat vraagt zelforganisatie van de communicatie binnen je team?

 

  • Je wilt of moet meer flexibiliteit of innovatiekracht in je team krijgen. Waar begin je? Of waar wordt het stroperig?

 

Zelforganisatie: Waarom het niet werkt

 

Misschien heb je al boeken van Semler of Frederic Laloux gelezen en ben je naar een lezing geweest over Buurtzorg van Jos de Blok. Toch lijkt het in de praktijk anders te zijn. Of je weet nog niet zo goed waar je moet beginnen. Of je weet het zeker: jouw team is hiervoor niet geschikt.

 

Zelforganisatie is een vorm om je team of bedrijf te organiseren. Deze vorm vraagt echter wel aardig wat van de mensen in je team of organisatie. Niet gek dus dat het niet in een paar maanden werkt zoals je graag wilt.

 

Zelforganisatie: verandering van A naar B

 

Iedereen die met veranderingen te maken heeft, kan je vertellen dat bij elke verandering van A naar B je twee dingen aandacht hebt te geven: de boven- en onderstroom. De organisatievorm is bovenstroom. De meeste managers en veranderkundigen weten hier raad mee.

 

De onderstroom is een ander verhaal. Als er iets verandert, betekent dit iets voor de mensen die het moeten doen op de werkvloer. In zo’n 70% van alle veranderings- of ontwikkelingsprogramma’s is er onvoldoende tijd en aandacht aan besteed. Niet gek dat het wringt, niet soepel loopt of niet beantwoord aan het idee waarmee je bent gestart.

 

Bestemming

 

In een zelforganiserend team ontstaat synergie doordat de mensen in het team zichzelf kunnen organiseren, het beste in zichzelf naar boven halen en daarmee wezenlijk bijdragen aan wat het team heeft te doen.

 

Voldoende vrijheid en kaders, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, vanuit verschillende disciplines de beste keuzes maken, het teamdoel centraal, rollen helder, elkaar kunnen en mogen aanspreken, werkplezier en een constructieve energie. Met als gevolg dat je team productiever, innovatiever en flexibeler wordt.

 

En vooral: verbonden door en gericht op een duidelijke visie.

 

Wat is er nodig voor succesvolle zelforganisatie?

 

Een team wordt niet duurzaam zelfredzaam en creatief door alleen randvoorwaarden te structureren en het besluitvormingsproces anders in te richten. Een team moet leren zichzelf van binnenuit te (her)organiseren.

 

Elk individu, team of organisatie moet 5 fasen door om optimaal te kunnen functioneren in zelforganisatie. De organisatievorm zelf ligt besloten in fase 5. De twee grootste leerlijnen waar deze fasen zich door kenmerken zijn enerzijds de mate van zelfregulering op verschillende gebieden, anderzijds de manier waarop mensen tot elkaar relateren (lees: samenwerken en communiceren).

 

Deze fasen moeten worden doorlopen. En natuurlijk kan het ene individu of team deze fasen sneller doorlopen en de anderen in de ontwikkeling meenemen. Dit zijn zogenaamde katalysators.

 

Mensen betrekken, in beweging krijgen en vormgeven aan een organisatie waarin iedereen zich inzet voor de visie is een ambacht. Een paar factoren om rekening mee te houden:

 

  • Mensen leren om écht te communiceren;
  • Mensen leren hoe ze hun positie autonoom kunnen nemen én kunnen afgrenzen;
  • Ruimte geven om los te laten hoe het altijd is geweest;
  • Verbinden met een gedragen visie;
  • Faciliteren in wat nodig is (en dus ook kaders geven);
  • Op de juiste manier beslissingen maken.

 

Ervaring

 

Inmiddels heb ik 3 organisaties naar zelforganisatie begeleid en vele teams gecoached in hun ontwikkeling. Niet altijd even makkelijk. Wel altijd de moeite waard en een flinke stap naar goed functionerende zelforganisatie.

 

Begeleiding

 

Ik begeleid je graag met je team of organisatie. Ik werk samen met een aantal experts die hun sporen hebben verdiend.

 

Prijs

 

Ik ben beschikbaar voor zowel korte als langere ontwikkelingsprogramma’s. De prijs is sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals duur van het programma, de ontwikkelingsbereidheid van je team of organisatie, in welke mate de fasen al zijn doorlopen en wat er nog mist. Ik maak dan ook graag een prijsindicatie op maat.

 

Kennismaken

 

Wat mij betreft is de eerste stap een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Klikt het en kan ik ook daadwerkelijk iets betekenen voor het team, dan volgt daarna de verdere invulling van het programma. Klikt het niet? Geen probleem: dan heb je in ieder geval een gratis kop koffie.

 

 

Hoe wil jij vormgeven aan zelforganisatie?

We zijn van ver gekomen. Niet alleen in structuur en performance is er veel veranderd, maar ook in de energie en cultuur binnen de teams. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de transitie naar zelforganiserende teams zo ingrijpend zou zijn. De impact is vele malen groter dan ik had verwacht. Hell of a job, Hans!
Nathan H.

director

Even bellen over wat ik voor je kan betekenen?

12 + 2 =

Als professioneel coach ben ik aangesloten bij de volgende organisaties

Meer informatie? Direct een duidelijk Plan van Aanpak voor jezelf, jouw team of organisatie?
Laat een berichtje achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Navigatie

 

 

Contactinformatie

hans@vliegcoaching.nl

linkedin.nl/in/hansvlieg

+316 82 48 28 67

 

 

 

Privacy Statement

 

 

 

 

Dit doe ik

Ik begeleid mensen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling door middels van regressiewerk. Diep ingesleten patronen en trauma verwerken op mentaal, emotioneel en lichamelijk gebied.

|Regressiewerk | Lichaamswerk | Traumaverwerking | Intergenerationeel trauma |

 

Laat ons u bellen

Vul het onderstaande contact formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Plan een afspraak in

Vul het onderstaande contact formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Vul je gegevens in en ontvang direct ons prijsoverzicht